tiistai 19. tammikuuta 2016

OSTOLAKOSTA JA EHKÄ PIENESTÄ ONGELMASTA

Otsikko puhuu tässä puolestaan.. Päätin ryhtyä ostolakkoon näin vuodenvaihteen alussa. Kun tein vuoden 2015 koostetta ja päätin laskea kirjat joita olin vuoden aikana ostanut.. en meinannut uskoa silmiäni. Niitä oli lähemmäs 90. Okei lohduttaudun sillä, että niistä ehkä max. 15 on ostettu kirjakaupasta uutena. Kaikki loput on ostettu sitten halvalla kirppareilta ym.

Asutaan sen verran pienessä asunnossa tällä hetkellä, että tänne ei mahdu kirjahyllyä. :( Ja ai että, sellasen mie kyllä haluaisin. Nyt minulla on kaikki kirjat suuressa kaapissa yhdellä hyllyllä neljässä rivissä. Muutama kirja on pienessä hyllyssä makuuhuoneessa. Se kirjahylly olisi kyllä unelma. Voisin ihastella kirjojani ja järjestellä niitä. Nyt täytyisi luopua ruokapöydäst, jos sen haluaisin. Joten seuraavassa asunnossa sitten..

Miksi ostolakko?

 • Yli puolet hyllyni kirjoista ovat lukemattomia. Järkyttävää. Siellä nyt vain sattuu olemaan paljon kirjoja jotka eivät ole enää lukulistani kärkipäässä.

 • Minulla ei ole enää tilaa kirjoille kyseisellä hyllyllä. Eli joko luovun kirjoista joista en niin välitä, tai en vain yksinkertaisesti enää osta kirjoja. Näistä tietysti ensimmäinen on paljon parempi vaihtoehto.

 • Rahapussi kiittää, jos en osta kirjoja hetkeen.

 • Hmm.. kovin yritän miettiä järkeviä syitä lisää, mutta jotenkin ne vain katoavat päästäni.

Miksi ostan kirjoja?

 • Olen ostanut hyllyyni niitä kirjoja jotka olen todennut hyviksi ja jotka haluan omistaa. Eli kirjat joihin haluaa palata ja joihin on tällöin helppo palata uudestaan.

 • Olen myös ostanut hyllyyni kirjoja joista en ole tiennyt etukäteen muuta kuin takakannen.

 • Olen vihdoin rohkaistunut lukemaan englanniksi ja sitä kautta on avautunut loputon kirjojen määrä mitä haluan lukea. Ja koska Etelä-Karjalan kirjastot eivät näytä huomioivan tai ainankaan toteuttavan hankintapyyntöjäni, joudun tilamaan englanninkieliset kirjat itse. Ja siis tästä voisin avautua aivan vietävästi. Miksi kirjastomme hankkii englanninkielisistä kirjoista juuri niitä, joiden arvosanat ovat Goodreadsissa 3 tähden luokkaa ja joista kukaan ei ole ikinä kuullutkaan? Miksi kirjastot eivät voi hankkia niitä kirjoja, jotka ovat rapakon tuolla puolen suuressa suosiossa ja arvostuksessa? 

 • Onhan se oikeasti kiva omistaa paljon kirjoja ja haaveilla omasta pienestä kirjastosta.

 • Myönnän myös ostaneeni joskus kirjan ajatellen "Sitten kun minulla on oma lapsi, niin luen hänelle tätä tai annan hänen lukea tämän". Pliis, sanokaa etten ole päästäni vialla...

 • Rakastan uusia kirjoja (ja vanhoja kirjoja ja aah kaikkia kirjoja).
En tiedä, ehkä mulla on ongelma. Ehkä myönnän sen. Mutta oikeasti, kenellä täysjärkisellä on n. 40 kirjaa lainassa kirjastosta ja miljoona oman hyllyn kirjaa luettavana.

Ja oikeasti tämä kirjojen ostolakko on hyvin vaikea toteuttaa. Viimeeksi eilen tein jo ostoslistan Adlibrikseen sekä Book Depositoryyn ja olin jo kassalla, kunnes pakotin itseäni painamaan ruksista. 

Nyt minun pitäisi saada luettua kaikki nuo hyllyni nykyiset englanninkieliset kirjat, ennen kuin ostan uusia. Eli nyt vain kaivan itselleni lukuintoa ja välttelen kaikkia nettikirjakauppoja ainakin tämän kuukauden loppuun asti.

Onko kenelläkään toisella näitä ongelmia? Lupaan hakeutua hoitoon, jos olen ainut.

8 kommenttia :

 1. Et ole ainut :D Ostettujen kirjojen määrässä 2015 pyörimme samoissa lukemissa, ja määrän suuruus se alun perin kauhistutti ja pisti miettimään. Lukemattomia löytyy paljon minultakin ja kirjahyllyynkään ei enää mahdu.

  Itse en ole ryhtynyt viralliseen lakkoon (koska olen todennut aikaisemmin, ettei se toimi) vaan yritän vain yleisesti vähentää. Tein myös sellaisen tempun, että palautin kaikki kirjastolainani ja luen tällä hetkellä vain omia kirjojani. (En muista koska olisi viimeksi ollut niin, ettei minulla olisi ollut mitään lainassa... Varmaan viisi vuotta sitten jos silloinkaan.)

  Tsemppiä lakkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luojan kiitos en ole yksin tämän asian kanssa! :D Pitäisi itsekin palauttaa vähintään puolet noista kirjaston kirjoista.. Kaikkia en vain millään pysty :D tai en ainakaan nyt kun olen bongannut muutamia todella hyviä kirjoja. :D

   Joo en minäkään kauan tätä ostolakkoa pysty pitämään, sen tiedostan. :D Pitää vain koittaa rajoittaa.. Mutta kiitos tsempistä silti! ;)

   Poista
 2. Ei hätää, et oo ainut!! Mun on pitänyt kans pitää itteni ruodussa, koska haluisin vuoden lopussa lähteä poikaystävän kanssa Lontooseen Harry Potter Studioille, ja pitäisi säästää siihen rahaa tästä suuren suuresta opintotuesta.... Mutta mitä ite yritän nyt, on sellainen mihin törmäsin booktubessa. Eli kun olet lukenut 5 lukematonta kirjaa omasta hyllystä (booktubessa se oli vain 5 kirjaa, ite rajasin noihin omiin lukemattomiin) niin sen jälkeen saa ostaa yhden kirjan. Musta se voisi toimia! Sen lisäksi oon tehnyt listan kirjoista, jotka on ihan välttämätön pakko saada tänä vuonna, ja yritän pitää ne mielessä, kun tekisi mieli tehdä impulssiostoksia :) Mutta muista, että on pahempiakin addiktioita kuin kirjojen ostaminen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Lontooseen kannattaakin säästää rahaa! Kuten jo vissii Instagramin puolella mainitsin on ne studiot todellakii käymisen arvoinen paikka ;) Koitan itsekin päästä taas tänä vuonna käymään Lontoossa!

   Hmm.. Tuo voisi ehkä toimia. Tosin ehkä se 2 kirjaa pitäisi kerralla ostaa, ettei tulisi toimitusmaksuja kun netistä tilaa. :) Ja voisin itsekin kokeilla väsätä jonkin näköisen listan! Lähinnä itselläni on tuo englannin kielisten kirjojen hankkiminen jos niitä haluan lukea.. Kirjasto kun täällä päin niin huonosti niitä hommaa.

   Poista
 3. Tuo on niin totta. Jos haluaa lukea jonkin kirjan, joka on saatavilla vain englanniksi eikä sitä löydy kirjastosta niin se on sitten pakko ostaa... Minulla on nyt neljä kirjaa tulossa netin kautta tilattuna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Ärsyttää niin kovin tuo meidän kirjaston englannin kielisten kirjojen valikoima :( Itse yritän kovaa vauhtia lukea hyllyni lukemattomia, että pääsen taas tilaamaan lisää :D

   Poista
 4. Et todellakaan ole ainut. Tiedän tunteen ja itse asiassa joka kerta, kun teen blogiin hankinnoista juttua, menee tuskanhiki otsaa myöden ku mietin, pidättekö te lukijat mua ihan kaistapäisenä :D tää oli kiva postaus, voisin iteki yrittää tehdä samantyylisen jutun, kun tarttis itse kunkin sitä rahaa säästää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! :D Ostolakko on todellakin hyvä päätös.. voi kun voisin nyt vaan pitää kiinni siitä! .. Olen vain epäonnistunut totaalisesti. :D Nyt kyllä riittää lukemista loputtomiin, pärjäisin näillä kirjoilla monta vuotta mitä tällä hetkellä kotonta löytyy.

   Poista

Kiitos kommentista ! :)