torstai 23. marraskuuta 2017

KIERA CASS - PERIJÄTÄR


Kiera Cassin Valinta-sarja on edennyt neljänteen osaan. Sarjan piti käsittääkseni olla alun perin trilogia, mutta Cass päättikin jatkaa sarjaa vielä parilla kirjalla. Perijättären tapahtumat alkavat 20 vuotta Ainoan jälkeen. Kirjan päähenkilönä toimii American ja Maxonin vanhin lapsi Eadlyn. Eadlynista koulitaan Illéan tulevaa hallitsijaa, kuningatarta. Eadlyn ei aina ole iloinen tästä kunniasta ja pitääkin itseään melkeinpä epäonnisena, kun syntyi seitsemän minuuttia ennen kaksoisveljeään Ahrenia.

On kulunut 20 vuotta siitä, kun Americasta tuli kuningatar. 20 vuoden aikana America ja kuningas Maxon ovat yrittäneet saada hyviä muutoksia aikaan Illéassa. He ovat esimerkiksi päättäneet lopettaa kastit rauhallisesti ajan kuluessa, jotta kaikki ehtisivät tottua ajatukseen. Tästä huolimatta, kaikki kansalaiset eivät olekaan tyytyväisiä uudistukseen. On kapinoita, taloja poltetaan, eivätkä ihmiset palkkaa töihin henkilökuntaa jos työnhakija kuului ennen kastiin, joka ei niitä töitä saanut tehdä. Mitä ihmettä kansa siis haluaa? Tätä kysymystä Maxon ja Eadlyn pohtivat kuumeisesti ja päättävät kiinnittää hetkeksi kansan huomion muualle, jotta ratkaisu ongelmaan löydettäisiin. Millä tavalla kansan huomio sitten kiinnitettäisiin muualle? Valinnalla. Ensimmäistä kertaa Illéaan on nousemassa hallitsijaksi nainen, joten Valintaa ei ole ikinä järjestetty prinsessalle. Nyt 35 sulhasehdokasta marssii palatsiin voittamaan Eadlynin sydämen. Eadlyn tosin on varma siitä, ettei aio rakastua ja aikoo passittaa kaikki miehet kotiin.

Rehellisesti, luin kirjan jo kaksi kuukautta sitten ja olen nyt ehtinyt unohtaa lähes kaikkien uusien hahmojen nimet. Valintaan osallistujista suurin osa jää vain pintapuolisiksi raapaisuiksi, hyvä jos nimeltä edes mainitaan. Kuitenkin esimerkiksi Henri Jaakoppi (voi kyllä, se oli oikeasti hänen nimensä), joka oli kotoisin Swendwaysta ja puhui vain vähän englantia suomen lisäksi, jäi hyvin mieleeni. Ärsytti vain se, kun luin miten Cass on kirjoittanut Henrin suomenkieliset lauseet alkuperäiseen kirjaan (osa ihan väärin). Mielestäni kirjailijan tulisi sen verran nähdä vaivaa, että varmistaisi kirjoituksensa olevan oikein. Mutta siis, tämä vikahan ei näkynyt tässä suomeksi käännetyssä versiossa, luojan kiitos.

Oli ihanaa palata tuttujen hahmojen pariin ja saada tietää, mitä heille kuuluu kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Päällimmäisenä ajatuksena on kuitenkin se, että onko Cass saanut kirjaan tarpeeksi uutta. Mielestäni se ei riitä, että kirjaa kerrotaankin nyt Valinnan päähenkilön näkökulmasta ja palatsiin tulee tyttöjen sijasta poikia. Kirja kuitenkin tästäkin huolimatta onnistuu taas vetämään mukanaan tällaisen hömppään koukuttuvan lukijan. Jäin silti kaipaamaan taas enemmän maailmanrakennusta, sillä koko kirja meni palatsin sisällä oleiluun. En pitänyt niin paljon kuin aiemmista osista ja vähän tuntui siltä, että olisin tarinan jo lukenut. Kirja loppui taas oletettavasti cliffhangeriin ja seuraava osa tulee tietenkin luettua. Maailmani ei kuitenkaan olisi siihen loppunut, jos sarja olisi jäänyt trilogiaksi.


Teos: Perijätär
Alkuperäinen nimi: The Heir
Ilmestynyt: 2015 | Suomennos: 2017
Kirjailija: Kiera Cass
Sivuja: 344
Kustantaja: Pen & Paper
Arvostelukappale

Takakannesta:
Kaksikymmentä vuotta aiemmin hänen äitinsä sai kruunun. Nyt on prinsessa Eadlynin vuoro löytää todellinen rakkaus.

Prinsessa Eadlyn on kuullut lukemattomia tarinoita Valinnasta, joka saattoi hänen vanhempansa yhteen, ja vaikka tapahtumat kuulostavatkin kauniilta sadulta, Eadlyn ei tahdo itselleen mitään sellaista. Valitettavasti hän ei kuitenkaan voi välttää hänelle valmisteltua polkua... eikä siten myöskään Valintaa. Eadlyn ei oleta löytävänsä todellista rakkautta Valinnan kolmenkymmenenviiden kandidaatin joukosta.

Oman onnellisen lopun löytäminen ei kuitenkaan ehkä olekaan niin mahdotonta kuin hän on luullut.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista ! :)