maanantai 28. joulukuuta 2015

R.J PALACIO - WONDER


You can't blend in when you were born to stand out.

My name is August. I won't describe what I look like. Whatever you're thinking, it's probably worse.

Wonder oli kirja jonka luin jo melkein kuukausi sitten. Olisi pitänyt kirjoittaa tämä jo silloin.. Sillä olen unohtanut aivan liian paljon (syytän työ- ja joulukiireitä!).

Muistan kumminkin, että tämä on yksi parhaimpia kirjoja mitä olen tänä vuonna lukenut! Itseasiassa yksi parhaimpia ikinä! Tässä on kirja joka sai minut kulkemaan tunteiden vuoristorataa. Tämä kirja ei säästellyt minua kyyneliltä. Oli ilon ja surun kyyneliä. Kirja sai minut nauramaan, ilahtumaan, vihaiseksi ja onnelliseksi.

Kirja kertoo 10-vuotiaasta August Pulmanista. Hän on aivan tavallinen poika joka fanittaa Star Warsia, pelaa Xboxia, on hauska ja älykäs. Auggiella on tosin synnynnäinen kasvojen poikkeavuus, hänen kasvonsa ovat siis hurjalla tavalla epämuodostuneet. Tämän vuoksi hän on ollut kotikoulussa äitinsä opettamana ja suojeluksessa. Ihmiset tuijottavat poikaa kaupungilla, lapset juoksevat kiljuen karkuun. Nyt hänen vanhempansa ovat päättäneet, että Augustuksen on aika mennä kouluun, aivan niin kuin muutkin lapset. Kouluun meno on kymmenenvuotiaalle Auggielle kova paikka ja kuten arvata saattaa, ensimmäisestä vuodesta ei ole tulossa helppo. Miten saada ystäviä, kun kaikki tuntuvat pelkäävän ja karttavan sinua? Miten saada muut vakuuttuneeksi siitä, että olet sisimmässäsi aivan tavallinen poika?

Kirjasta voi saada etukäteen ajatuksen, että se on lapsille suunnattu, kertoohan se sentään 10-vuotiaasta pojasta. Mielipiteeni kirjan lukemisen jälkeen on kuitenkin se, että tämän voi lukea oli sitten 10- tai 100-vuotias. Ja minulla ainakin tämä meni tunteisiin, syvälle sinne.

Kirja koostuu kahdeksasta osasta. Kolmessa osassa Augustus on itse äänessä. Muissa osissa äänessä ovat Auggien sisko Olivia, tämän poikaystävänsä Justin ja ystävä Miranda. Myös Auggien ystävät Summer ja Jack saavat oman osuutensa. Luulin itse aluksi, että koko kirja kerrotaan Auggien näkökulmasta ja meinasin pettyä, kun ensimmäisen kerran osa vaihtui. Onneksi säikähdin turhaan, sillä kirja sai mukavasti lisää väriä muista kertojista ja lisäsi vain lukunautintoa. Oli mielenkiintoista nähdä Auggie muidenkin silmillä.

Kirja totisesti pistää ajattelemaan. Miten itse käyttäytyisin tilanteessa, jossa kohtaisin Auggien näköisen pojan? Kirja saa myös ajattelemaan koulukiusaamista, joka onkin nykypäivänä paljon esillä. Tämän takia suosittelisinkin kaikkia lukemaan Wonderin.

En varmasti saa tällä tekstillä kirjasta esille niin paljon kun haluaisin! Mutta oikeasti lukekaa tämä! Ja jos kieli mietityttää, niin aina kannattaa kokeilla. Kirja kuitenkin oli hyvin helppoa ja sujuvaa englantia, että jopa minä luin tämän nopeasti ja ilman sanakirjaa! Välillä jopa unohti, että luki vierasta kieltä. Jos et ennen ole lukenut englanniksi kirjoja, suosittelen aloittamaan tästä. :) Itse ainakin voin juhlia, että olen taas saanut yhden englanninkielisen kirjan kokonaan loppuun! Tulen palaamaan kirjan pariin varmasti. :)

Arvosana: 
Teos: Wonder
Kirjailija: R.J Palacio
Sivuja: 310 (eng. pokkari)
Kustantaja: Corgi
Mistä: Oma kirjahylly

Ps. Jos et ole katsonut Star Wars elokuvia, suosittelen katsomaan! Itse oli pakko kirjan luettua sivistää itseäni. Nyt jopa ymmärrän osan kirjan Star Wars viittauksista. :D Älkääkä Star Warsin vihaajat pelästykö! Ei tämä kirja niin paljon viittauksia sisältänyt, että maku olisi mennyt.
Enään yksi leffa jäljellä ja sitten voinkin mennä katsomaan uusimman Star Warsin elokuviin! Jipii!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista ! :)