tiistai 15. joulukuuta 2015

RICK RIORDAN - SALAMAVARAS

Percy Jackson #1


Mitä jos kuulisit olevasi Olympoksen jumalan puoliverinen jälkeläinen? Percy Jacksonin elämästä on leikki kaukana, kun antiikin jumalat, sankarit ja hirviöt muuttuvat todeksi...

"Me emme ole tyhmiä Percy Jackson. Oli vain ajan kysymys milloin saisimme tietää, kuka sinä olet."

Mistä matikanope oikein puhuu? Se mitä newyorkilaiselle Percy Jacksonille tapahtuu kesken luokkaretken, on jotain ihan pimeää. Hän saa kannoilleen Kreikan mytologian pelottaviman hirviön ja päätyy Puoliveristen leirille, jossa häntä odottaa suuri tehtävä. Percyllä ystävineen on kymmenen päivää aikaa etsiä ylijumala Zeuksen mestarisalama, maailman mahtavin ase, ja estää ihmiskunnan tuhoisin sota.

Tämäkin kirja on yksi marraskuun aikana lukemistani kirjoista. (Miten olenkin näin jäljessä bloggauksissani?) Kuten edellinenkin kirja josta bloggasin, myös tämä on tullut luettua aikaisemmin. Viime kerrasta, kun luin kyseisen kirjan on aikaa n. 5 vuotta. Olin katsonut ensiksi elokuvan Salamavarkaasta ja heti perään päätin lukea kirjan. Suurisuuri virhe. Elokuva oli tuolloin ok. Kirja taas pläääh. Muistan vain, että kirja vaikutti tylsältä, sillä tiesin jatkuvasti mitä tuleman pitää. Totesin, että kyseessä on kirjasarja jota en jaksa lukea... Mutta kuinkas sitten kävikään?

Olen viimeisen vuoden aikana törmännyt tähän kirjaan milloin Booktubessa ja milloin jonkun blogin puolella. Kaverinikin hehkutti kyseistä kirjasarjaa. En ole kuullut tästä melkein mitään negatiivista ja ihmettelinkin, että miten itselläni voi olla näin negatiivinen fiilis Percy Jacksonista. Törmäsin sitten eräänä päivänä kirjaan kirpputorilla ja päätin napata sen itselleni. Päätin antaa uuden mahdollisuuden. Ja onneksi annoin!
Kirja on paitsi hauska myös koskettava ja opettavainen. Opettavaisella meinaan sitä, että väkisinkin kirjaa lukemalla oppii Kreikan mytologiaa. Ja kyllä, nauroin ääneen kirjaa lukiessani. Riordan on hauska kirjailija! Hän on tehnyt Percystä hauskan hahmon jonka sutjautuksille repeilee ääneen.

12-vuotias Percy Jackson saa kuulla olevansa puoliverinen. Hän menee Puoliveristen leirille ja valmistautuu siellä suureen seikkailuun. Percyllä on kymmenen päivää aikaa etsiä ja palauttaa mestarisalama Zeukselle. Percy saa etsintä retkelle Amerikan halki mukaansa parhaan ystävänsä Groverin ja Annabethin. Kolmikko kokee matkallansa useita haasteita ja esteitä, eikä kommelluksilta vältytä.

Tosiaan.. Se mitä 12-vuotias poika joutuu tekemään ja kokemaan tässä kirjassa sai minut välillä unohtamaan kuinka nuori päähenkilömme on. Niin hurjia ja jopa pelottavia asioita hän matkansa aikana koki. Kirjassa tosiaan mennään vauhdilla haasteesta toiseen. Aina kun kolmikko päätyy uuteen paikkaan lukija tiedostaa heti, että kaikki ei välttämättä ole sitä miltä näyttää. Tämä toistuva kuvio sai minut pariin otteeseen ehkä menettämään innostukseni ja uskon, että tämä oli varmasti se piirre mihin ensimmäisellä lukukerralla kyllästyin. Olin onnekseni unohtanut kirjasta melkein kaiken, joten tällä kerralla viihdyin Percyn matkassa. Ja se miten riemukasta luettavaa tämä oli pääsi todellakin yllättämään minut!

Luin suurimman osan tästä kirjasta e-kirjana aina ennen kuin kävin nukkumaan, joten kirja eteni hidasta vauhtia. Minulla kun on tapana lukea sängyssä se max. 10 sivua, jonka jälkeen silmät menevät väkisinkin kiinni. Viimeiset 100 sivua lukaisin kumminkin yhdeltä istumalta, sillä en malttanut lopettaa. Odotan kyllä innolla seuraavia osia! Haluan päästä näkemään kuinka Percy ystävineen kasvaa. Ja seuraavista osista minulla ei olekaan mitään käsityksiä. En ole nähnyt elokuvaa toisesta osasta, vaikka sellainenkin on tehty. Olen myös vältellyt spoilaantumista.

Pakko kertoa vielä lopuksi tämä. Muistin kirjan loputtua, että olen pari vuotta sitten tallentanut Salamavarkaan digiboksille.. Päätin katsoa tämän elokuvan. Aluksi vain nauroin sille kuinka surkea elokuva on ja tämän jälkeen kävikin sitten ärsyttämään kun asiat meni eri tavalla kuin kirjassa (näin käy melkeinpä aina). Hyvät näyttelijät elokuvassa kylläkin on! Epäilen, että siihen suurin osa budjetista onkin käytetty.. hyvien näyttelijöiden hankkimiseen. :D

Salamavaras pääsi siis yllättämään ja ihastuttamaan minut! Olen niin iloinen, että annoin uuden mahdollisuuden tälle sarjalle. Riordan vaikuttaa mahtavalta kirjailijalta! Ja haluan jatkaa sarjan parissa pikimmiten. Salamavaras saa kunnialliset 4 tähteä. Yksi tähti lähti kirjan ennalta arvattavuudesta.


Arvosana: 
Teos: Salamavaras
Kirjailija: Rick Riordan
Sivuja: 367 (iso pokkari)
Kirjasarja/Trilogia: Percy Jackson #1
Kustantaja: Otava
Mistä: Oma kirjahylly

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista ! :)