tiistai 26. syyskuuta 2017

SARAH J. MAAS : THRONE OF GLASS - LASIPALATSI


Sarah J. Maasin Throne of Glass -sarja on ollut hurjassa suosiossa ympäri maailmaa. Ehdinkin jo tovin ihmetellä, miksi Maasilta ei ole käännetty suomeksi mitään. Onneksi kuitenkin Gummerus päätti ryhtyä tähän urakkaan! Toivottavasti kirjailijan toinen sarja A Court of Thorns and Roses näkee myös joskus päivänvalon suomeksi!

Celaena Sardothien on 18-vuotias salamurhaaja, joka on viettänyt vuoden päivät orjana Endovierin suolakaivoksilla. Adarlanin prinssi tulee tarjoamaan Celaenalle mahdollisuutta vapauteen. Vapauteen, mikä ei ole helposti saavutettavissa, mutta Celaenan ainut toivo päästä pois rangaistuksestaan. Celaenasta tehdään Kuninkaan Miekka, jos hän päihittää 23 muuta vastustajaansa erilaisissa vaativissa tehtävissä. Ja jos hän voitettuaan palvelisi kuningasta neljä vuotta, hän pääsisi vapauteen.

Yritin olla asettamatta kirjalle mitään ennakko-odotuksia vaikka tiesinkin kirjan olevan hypetetty. Olin onneksi myös kuullut, ettei ensimmäiseltä osalta kannata odottaa liikoja. Kuulemani mukaan sarja paranee edetessään kun Maas kehittyy kirjailijana. Maas oli kirjoittanut tätä ensimmäistä osaa yli kymmenen vuotta ja aloittanut kirjoittamisen 16-vuotiaana.

Prinssi laittaa ystävänsä, kuninkaallisen vartioston kapteeni Chaolin treenaamaan Celaenaa koitoksiin ja samalla treenaamisen lomassa kaksikko tavallaan ystävystyy. Celaena osaa olla hahmona rasittava ja hieman pinnallinen. Hän tekee toisin kuin sanoo ja välillä hän on vain pelkkä tyttö eikä salamurhaaja. Myönnetään, että odotin jollain tasolla kylmäveristä salamurhaajaa, mutta en myöskään pettynyt Celaenan ollessa taas yksi YA-kirjojen naishahmo mies ongelmineen. Okei no ihan vähän petyin. Mutta osasin varautua tähän!

Celaenalla luulisi olevan tarpeeksi haasteita jo siinä, että hän tietää olevansa kuninkaan inhokki ja hänen täytyisi voittaa 23 muuta varasta, salamurhaajaa ja soturia. Mutta tämähän ei tietenkään riitä, vaan linnassa alkaa tapahtua murhia ja jotain hyvin uhkaavaa on tekeillä. Onko taikuus sittenkään saatu kitkettyä pois valtakunnasta?

Olisin kaivannut kirjassa enemmän keskittymistä itse kilpailuun sekä enemmän tietoja prinsessa Nehemiasta (joka oli vierailulla kaukaisesta maasta). Toivon, että ainakin Nehemiaan tutustuttaisiin seuraavassa kirjassa paremmin, hän oli hahmona todella mielenkiintoinen. Tuntui, että kirja keskittyi paljon kolmiodraaman kehittelemiseen, mistä en yleensä välitä. Tässä kirjassa se ei kuitenkaan ärsyttänyt niin sietämättömästi kuin yleensä. Pidin Celeanasta ajoittain ja hänen kiinnostuksensa kirjoja kohtaan oli ihailtavaa! Suurta plussaa kirja saa myös maailman kartasta. Rakastan karttoja!

Kirjan kansissa on myös hieman hämäävää osviittaa. Väitetään, että Game of Thronesin ja Nälkäpelin fanit tulevat rakastamaan tätä. Saati sitten, että Celaenaa verrataan "Frodon ja John Snown veroiseksi eeppiseksi sankariksi". Nälkäpelin vielä ymmärrän, mutta mielestäni nuorten fantasia- ja dystopia- kirjoja voitaisiin alkaa vertaamaan muuhunkin kuin Nälkäpeliin. GOT vertausta taas en ymmärrä ollenkaan. En ihan älyttömästi näe tässä Game of Thronesia.. Ja jos lukija odottaa GOT tyhjiölleen korvaajaa.. tämä ei ehkä ole se oikea kirja sitä hakea. Mutta nämä ovat omia mielipiteitäni! :D Suosittelen kyllä kirjaa kaikille kokeiltavaksi ja suosittelisin vielä kokeilemaan seuraavaakin osaa (koska luotan sen olevan parempi)! Jos vielä arvostelisin kirjoja tähdillä niin sanotaan, että oli tämä kuitenkin enemmän kuin 3,5 :'DD Viihdyin kaiken kaikkiaan kirjan parissa mainiosti.

Seuraava osa Keskiyön kruunu ilmestyy Helmikuussa 2018! en jaksa millään odottaaaaaaa


Teos: Throne of Glass - Lasipalatsi
Alkuperäinen nimi: Throne of Glass
Ilmestynyt: 2012 | Suomennos: 2017
Kirjailija: Sarah J. Maas
Sivuja: 438
Kustantaja: Gummerus
Arvostelukappale2 kommenttia :

  1. Tää eka osa on aika rasittava, mutta sarja tosiaan paranee edetessään! Neljäs osa on mun ehdoton lemppari <33

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, muistelinkin sun olleen tätä mieltä :'D Ja luotan nyt siihen, että tosiaan paranee :) Ja varmasti Maas on kehittynyt kirjailijana seuraavissa osissa!

      Poista

Kiitos kommentista ! :)