perjantai 18. tammikuuta 2019

SALLA SIMUKKA - SAMMUTA VALOT! / SYTYTÄ VALOT!


Kuinkahan monta kertaa olen meinannut lukea Salla Simukalta jotain, mutta sitten aina on jostain syystä kiilannut joku toinen kirja edelle. Tämä novellikokoelma houkutteli kuitenkin ilmestymisestään lähtien ja yllätin itseni lukemalla sen jo muutama kuukausi julkaisun jälkeen (tämä postaus unohtui luonnoksiin, joten siksi tämä tulee näin naurettavan myöhään lukemisen jälkeen). Luen todella harvoin novelleita, mutta tämä veti puoleensa kauniilla kannellaan, sekä hauskalla ideallaan. En olekaan lukenut varmaan ikinä ennen kääntökirjaa! 

Tässä novellikokoelmassa on yhteensä 20 novellia. Sytytä valot! puolelta saadaan lukea pieniä kauniita tarinoita, kun taas Sammuta valot! puolelta pieniä kauheita tarinoita. En tiennyt oliko tälle kääntökirjalle jokin oikea tapa miten lukea, mutta mä päätin lukea vuorotellen yhden novellin kummaltakin puolelta. Aloitin vieläpä niistä kauheista tarinoista, jotta sain lohduttaa itseäni heti paremmin päättyvällä tarinalla. Sillä tiedät, jos vähänkin tunnet mua tai oot blogiani seurannut, en lue ikinä kauhukirjallisuutta! Rakastan sitä, että kirjat päättyvät hyvin ja itselle jää hyvä mieli eikä tarvitse menettää yöunia. Tosin olen yllättänyt itseni lähiaikoina ja huomannut pienen kiinnostuksen pulppuavan kauhukirjallisuutta kohtaan. 

Pidin molemmista puolista kovasti, mutta kuitenkin Sytytä valot! puolelta nousi useampi novelli suosikiksi mm. Maailman ihanin ja Näytän sinulle miten lennetään. Sammuta valot puolelta suosikkini oli Pitkä uni. Kun luki vuorotellen molemmilta puolilta, huomasi tarinoiden myös mukavasti täydentävän toisiaan.

-Mitkä nämä ovat? hän kysyy ja työntää kätensä kenkiin.
-Kengät! Etkö ole ennen nähnyt sellaisia?
Pan pudistaa päätään. Hänen maailmassaan kaikki kulkevat paljain jaloin.
- Mikä maa se sellainen on? kysyn.
- Mikä maa? Pan kysyy.
- Niin, mikä maa?
- Mikä mikä maa?
- Olkoon. Sanotaan sitä sitten Mikä-Mikä-maaksi, vastaan. s.48, Sytytä valot!

Siihen on syynsä, miksi en yleensä lue novelleja. Mulle jää tunne, että haluan lisää ja tarinat jäävät kesken. Että juuri kun ehdin kiinnostua tarinasta, se loppuukin. Ja näin kävi myös tässä novellikokoelmassa. Oli todella hyviä novelleja, mutta vitsi kun osasta olisin voinut lukea kokonaisen kirjan verran!

Teos: Sammuta valot! / Sytytä valot!
Ilmestynyt: 2018
Kirjailija: Salla Simukka
Sivuja: 144
Kustantaja: Tammi
Takakannesta:

Mikä on kauheinta tai kauneinta, mitä sinulle on tapahtunut?

Salla Simukan odotettu ja oivaltava kertomuskokoelma Sammuta valot! / Sytytä valot! sisältää pieniä kauheita ja kauniita tarinoita nuorten elämästä.

Miksi kellariin saa mennä vasta 15-vuotiaana? Mitä Koiranpääpuistossa on tapahtunut? Kuka vierailee öisin Klaran eristyshuoneessa? Särkyykö ensirakkauden lumous, jos siitä kertoo rakkauden kohteelle vuosien jälkeen? 

Kääntökirja Sammuta valot! / Sytytä valot! on uudenlainen kokoelma, jonka tarinat peilaavat toisiaan hätkähdyttävillä ja riemastuttavilla tavoilla. Simukan tekstit liikkuvat kauhusta romantiikkaan ja scifistä realismiin. Tämä teos on harvinainen herkku nuorille, aikuisille ja nuorille aikuisille.

2 kommenttia :

  1. Pidin kovasti Simukan Lumikki-tilogiasta, pitääpä kokeilla tätä novellikokoelmaakin! Ihana nähdä suomalaisessa nuortenkirjallisuudessa nykyään enemmän lgbt/queer presentaatiota, jota toivottavasti löytyy tästäkin :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista ! :)