torstai 31. tammikuuta 2019

JANE AUSTEN - YLPEYS JA ENNAKKOLUULO // KIRJABLOGGAAJIEN KLASSIKKOHAASTE OSA 8Yllätin itseni lukemalla vihdoin ja viimein Austenin Ylpeyden ja ennakkoluulon. Monelle tämä tieto ei varmasti tule yllätyksenä, että tämän luin, olen sitä jo sen verran täällä blogissakin aiemmin hehkuttanut. Asetin siis viime vuonna vaikka mitä lukuhaasteita itselleni, mutta ainoa mistä oikeasti pakotin itseni pitämään kiinni kynsin hampain, oli tämän kirjan lukeminen. Minun on pitänyt lukea tämä jo NIIN MONTA VUOTTA.

Kirjabloggaajien klassikkohaaste sattui taas sopivasti tähän tammikuun loppuun, että ajattelin jättää tästä kirjasta bloggaamisen tänne asti. Sillä pitkästä aikaa pystyin tähän osallistumaan.. klassikot kun eivät normaalisti kiilaa lukupinoni kärkeen. Tätä haastetta emännöi tällä kertaa Tarukirja, kiitos siitä! Sain siis kirjan luettua loppuun 31.12.18 pari tuntia vaille puolen yön ja uutta vuotta. Haha, viimeiseen asti tämän lukemista venytin, mutta en tosiaan sen takia, että tämä olisi ollut huono. Ehei, rakastin tätä<3

En ala juonesta kertoa sen enempää, uskon sen olevan suurimmalle osalle tuttu. Eiköhän tätä olla 200 vuoden aikana pureskeltu jo jokaisesta näkökulmasta. Joten jospa kerron vain omia fiiliksiäni (eli haha, samaa kuin aina muutenkin näissä "arvosteluissani").

Tarina oli minulle ennestään tuttu. Olen katsonut BBC:n 90-luvulla tehdyn minisarjan tästä kerran tai kaksi ja pidin siitä kovin! Elokuvaa en ole ikinä nähnyt, joten se olisi tarkoitus tässä lähitulevaisuudessa katsoa, samoin sarja uudelleen! Tämä Elizabethin ja herra Darcyn rakkaustarina on vain niin ihana. En tiedä mitä odotin tältä kirjalta, mutta en ainakaan näin sujuvaa ja helppoa tekstiä. Suorastaan hirvitti käydä lukemaan tällaista vanhaa klassikkoa. Yllätyinkin suuresti, kuinka hyvin se toimi nykypäivänäkin. Austenin huumori oli oikein nautittavaa. En tiedä kuinka paljon kirjan ja lukemiseni sujuvuuteen vaikutti tämä Kersti Juvan uusi suomennos, mutta sujuvaa se oli!

Eiköhän nyt ole hehkutukset hehkutettu tämän kirjan osalta. Jospa tänä vuonna lukisin jonkun toisen kauan listallani roikkuneen klassikon ja voisin taas taputtaa itseäni tyytyväisenä selkään.

Minkä klassikon sinä olet halunnut jo kauan lukea, mutta et ole vieläkään siihen tarttunut?


Teos: Ylpeys ja ennakkoluulo
Ilmestynyt: 1813 Suomennos: 2013
Kirjailija: Jane Austen
Sivuja: 511
Kustantaja: Teos
Takakannesta:

Jane Austenin kenties tunnetuin romaani Ylpeys ja ennakkoluulo oli aikaansa edellä. Nykyään se on ajaton. Se on rakkaustarina ja paljon, paljon enemmän. Se on kerronnan mestariutta, joka ymmärtää inhimillisen hupsuuden kaikki puolet. Ja nyt tämän rakastetun klassikon voi lukea Kersti Juvan uutena, upeana suomennoksena.8 kommenttia :

 1. Ah, ihanaa että tän luit ja siitä nautit! Itsekin vasta vajaan vuoden verran olen voinut ylpeästi todeta, että Austen on kuulunut lukemistooni, mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan jne! :) Nyt haluaisin itse saada seuraavaksi Brontën siskoksia luettua, tai ihan vain tuon kesken olevan Jotunin novellikokoelman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis niinpä, ihanaa oli lukea tätä! Humiseva harju olisi kiva lukea tuolta hyllystä.. ja monimoni muu klassikko! :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Jee, mitäs seuraavaksi? :D Ja niinpä, ehkä kaunein mitä hyllyni sisältää<3

   Poista
 3. Mulla odottelee hyllyllä tämän Austenin vieressä Humiseva harju, haluaisin ihan sikana lukea sen myös, mutten jostain syystä uskalla aloittaa kumpaakaan. :D Kyllä mä nyt ainakin tämän vuoden puolella tän Austenin luen... :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin luet! Muistutan sua tästä 8) :D Ja jep, Humiseva harju olis kiva lukea tuolta hyllystä!

   Poista
 4. Y & E on kyllä ihana <3. Minun lempiklassikoitani, ja todellakin erinomaisen hyvin kestänyt aikaa. Itse olen lukenut vanhempaa suomennosta ja jotenkin olen siihen niin tottunut, etten ole uskaltanut kokeilla uutta käännöstä, vaikka siinä onkin valtavan upeat kannet. Oikea kirjahyllyn kaunistus :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että seuraavalla kerralla voisin kokeilla sitä vanhempaa suomennosta :) Tämä kyllä on<3

   Poista

Kiitos kommentista ! :)