keskiviikko 7. syyskuuta 2016

J.K. ROWLING - HARRY POTTER JA LIEKEHTIVÄ PIKARI


Harry Potter herää Likusteritiellä arvessaan tuntuvaan polttavaan kipuun. Sitä ennen hän on nähnyt kammottavan todentuntuista ja pelottavaa unta, jossa on kuulunut Voldemortin ääni... Huoli arvesta kevenee hiukan, kun hän saa kutsun lähteä Weasleyn veljesten ja Hermionen kanssa huispauksen maailmanmestaruuskisoihin. Loppuottelu on huippujännittävä ja kisojen tunnelma iloisen riehakas, kunnes tilanne yhtäkkiä muuttuu sekasortoiseksi ja uhkaavaksi: kuolonsyöjät marssivat esiin ja taivaalle leimahtaa pimeän piirto.

Harryn Neljäntenä kouluvuonna Tylypahkan koulussa järjestetään kolmivelhoturnajaiset, joihin osallistuu oman koulun lisäksi kaksi muuta velhokoulua, Beuxbatons ja Durmstrang. Kustakin koulusta valitaan ottelija kolmeen rohkeutta, taitoa ja ajattelua mittaavaan koetukseen, ja kolmen koulun nuoret velhot ja noidat seuraavat turnajaisia omia suosikkejaan kannattustaen. Ottelupäivien välissä koulunkäynti jatkuu: taikaolentojen hoidossa tutustutaan räiskeperäisiin sisuliskoihin, Sibylla Punurmio ennustaa Harrylle synkkää kohtaloa ja pimeyden voimilta suojautumista opettaa omalaatuinen Alastor "Villisilmä" Vauhkomieli.

Seuralaisen pyytäminen joulutanssiaisiin tuntuu Harrysta lähes ylivoimaisen vaikealta tehtävältä, mutta edessä ovat vielä koitokset, joiden veroisia Harry ei ole koskaan aikaisemmin kokenut.

Harmittaa, että olen mennyt laskuissa sekaisin. Tämä oli kuitenkin minun 4-6 kerta kun Liekehtivän pikarin luin. Tähän kirjaan tarttuminen on aina tuntunut jollain tapaa raskaalta, sillä tämä on selvästi paksumpi ja synkempi kuin kolme aikaisempaa kirjaa. Tähän mennessä olen pitänyt myös vähiten kyseisestä kirjasta tehdystä elokuvasta. Ehkä siinä syyt, miksi tarttuminen tähän aina kolmannen kirjan jälkeen kestää. Mutta kun tähän kirjaan tarttuu, se onkin taas niin rakas ja niin hyvä, ettei lukemista malttaisi lopettaa. Luin kirjan heinäkuussa Barcelonan ja Turkin auringon alla. Olin ostanut keväällä pokkariversion kyseisestä kirjasta ja voin kertoa, että Turkkiin kyseinen kirja jäi. Kirja ei kestänyt edes yhtä lukukertaa, vaan sivut irtoili ja lenteli pitkin hiekkarantaa. Nyt taas muistin, miksi en pokkareita suosi. :D

Harry Potter ja liekehtivä pikari avaa taikamaailmaa entisestään. Se näissä kirjoissa on parasta, kun oppii pala palalta lisää upeasta taikamaailmasta. Pääsemme tutustumaan mm. kahteen uuteen taikakouluun ja Tylypahkan keittiöön. Kirja saa pitämään otteessaan alusta alkaen viimeisille sivuille asti.

Neljäs kirja ja Harryn neljäs kouluvuosi on hyvin normaaliarjesta poikkeava. Huispausta ei tänä vuonna ole koulussa ollenkaan, vaan tilalla on kolmivelhoturnajaiset sekä tanssiaiset. Onneksi saamme myös yhden ottelun verran seurata huispausta, kun käymme muiden velhojen kanssa katsomassa huispauksen MM-kisojen loppuottelun.

Kirjan juonessa on niin paljon taidokkaita väänteitä ja käänteitä, etten minä vieläkään kaikkia muistanut. Voin kertoa, ettei tämän teoksen kanssa tule tylsää. En varmasti ole hetkeen kyllästymässä tähän. Minusta myös tuntuu, että Liekehtivä pikari on nousemassa itselläni TOP3 joukkoon Pottereissa, kun ennen se oli häntäpään joukossa.

Pakko hehkuttaa muutamasta suosikki asiasta kirjassa. Se miten paljon ihana Dobby on osana kirjaa! Ja se kuinka paljon Siriuskin kuuluu kyseiseen osaan, siinä on pari suosikki hahmoani. Yksi parhaimpia kohtauksia koko kirjassa on Siriuksen tapaaminen luolassa! Tosin rakastan myös käyntejä Tylypahkan keittiössä. Hermionen opetus ärsyttävälle Rita Luodikolle on huippu juttu sekin! Kun taas välillä Hermionen vauhkoaminen kotitonttujen oikeuksista saattaa käydä hermoille (tosin ei tällä lukukerralla).

Rowling vain on mahtava. Niin  m a h t a v a. Voisin jatkaa tätä ylistystä loputtomiin. Se miten sarjan monikerroksinen juonikuvio alkaa pohjustautua ja avautua tässä osassa, on jotain niin upeaa. En kyllästy Pottereihin koskaan.

Seuraavaan osaan tartun toivottavasti pikimmiten, olen sitä jo Pottermaratoonissa aloittanut. Muutama kirjaston kirja on täytynyt lukea tässä välissä. Kohta tosin täytyy kiriä Pottereiden kanssa, että ehtii lukea tarpeeksi kirjoja Okklumeus-lukuhaasteeseen.


Arvosana: 
Teos: Harry Potter ja liekehtivä pikari
Kirjailija: J.K Rowling
Sivuja: 768
Kustantaja: Tammi
Kirjasarja/Trilogia: Harry Potter #4
Mistä: Omasta hyllystä
Okklumeus-lukuhaaste: 3 luettu

2 kommenttia :

  1. Ei hitsi, nyt tuli hirveä hinku lukea tämä uudestaan! Ja lukupino vaan kasvaa kasvamistaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha I know that feeling! :Dd mulla on tällä hetkellä niin suuri lukupino ettei mitään järkeä, ihan melkein hirvittää. Toisaalta.. Eipähän oo lukeminen loppumassa varmaan tämän elämän aikana :'D

      Poista

Kiitos kommentista ! :)