perjantai 21. lokakuuta 2016

ERNEST CLINE - READY PLAYER ONE


kuva täältä

PELI ALKAA. VOITTAJA LÖYTÄÄ AARTEEN JA PELASTAA MAAILMAN. OLETKO VALMIS?

2044. Wade Watts, niin kuin suurin osa ihmiskuntaa, pakenee kurjistuneen maapallon ahdistavaa todellisuutta viettämällä koko valveillaoloaikansa kirjautuneena OASISiin, rönsyilevään virtuaaliseen utopiaan, jossa jokainen voi olla ja tehdä mitä haluaa.

Miljoonien muiden lailla Wade pelaa peliä, jonka voittaja perii maailman rikkaimman miehen ja universumillisen virtuaalimaailmoja. OASISin luonut pelisuunnittelija James Halliday on pestannut sen hallinnan sille, joka ratkaisee kolme kätkettyä arvoitusta. Arvoitukset ja vihjeet liittyvät Hallidayn nuoruuteen, 1980-luvun populaarikulttuuriin, josta Wade tietää kaiken viimeistä piirtoa myöten.

Wade törmää onnekkaasti ensimmäiseen ratkaisuun ja käynnistää pelin kiihkeätahtisen loppuvaiheen, jossa täytyy muun muassa pelata virheetön Pac-Man-peli ja osata Monty Pythonin vuorosanoja ulkoa. Äkkiä hän huomaa joutuneensa epätoivoiseen kilpajuoksuun tuhansien muiden kanssa. Kilpailu ulottuu pelottavalla tavalla myös todellisuuteen - ja tulee muuttamaan sekä Waden että koko maailman perinpohjaisesti.Tässä on taas vaihteeksi kirja, jonka luen varmaan viimeisenä kaikista ihmisistä. Onneksi kuitenkin luin! En ollut kuullut kirjasta oikeastaan mitään negatiivista, suurin osa on pitänyt tästä edes vähän. Entäpä minä sitten? Noh, minä pidin ja paljon pidinkin! Enkä oikeastaan epäillyt hetkeäkään, ettenkö tulisi kirjasta pitämään. 

Olin 5-vuotias kun sain ensimmäisen pelikonsolini joululahjaksi. Olen siis suuren osan lapsuudestani pelaillut pelikonsoleilla. Pelailen välillä vieläkin, jos kiinnostava peli löytyy ja aika antaa periksi. Olen kyllä todennut, että nykypäivänä istun mielummin nenä kiinni kirjassa kuin pelejä pelaten. :D 

Wade Watts elää 2040-luvulla viettäen melkeinpä kaiken valveillaoloaikansa OASISin virtuaalimaailmassa. Wade käy jopa koulunsa virtuaalimaailmassa kirjautuneena. OASISin luonut James Halliday testamenttasi omaisuutensa ja pelin hallinnan sille, joka ratkaisee hänen kolme arvoitustaan. Arvoitukset ja vihjeet ovat piilotettuina OASISin loputtomaan maailmaan. Hallidaylla oli pakkomielle 70- ja 80 -lukujen populaarikulttuuriin, joten vihjeet ja pääsiäismuna ovat näihin liittyvien arvoitusten takana.

Koko kirja on täynnä viittauksia 70- ja 80-lukujen populaarikulttuuriin. Itsellänihän meni melkein kaikki nämä viittaukset ohi, sillä olen syntynyt myöhemmällä vuosikymmenellä. Tämä ei silti ihme kyllä haitannut lukemista ollenkaan. Arvostan päähenkilön nippelitiedon määrää! Voin vain kuvitella, kuinka paljon lisää olisin nauttinut kirjasta, jos olisin elänyt 70- ja 80-luvun nuoruuden.

Kun Wade löytää ensimmäisen avaimen kätköpaikan käynnistyy siitä hurja kilpailu. Munastajat (joihin Wade kuuluu) yrittävät napata pääsiäismunan ja OASISin hallinnan ennen pahamaineisia Kuutosia. Sillä jos kuutoset saavat OASISin hallintaansa, on se varmasti yhden aikakauden loppu. Wade tutustuu kilpajuoksun aikana moneen uuteen henkilöön. Jotain pientä romanssinpoikastakin on luvassa, tästä kylläkään en itse niin välittänyt ja kirja olisi toiminut ilman sitäkin.

OASISin tapahtumat vaikuttavat pelottavasti todellisuuteenkin. Itse pidin koko paketista, myös kohdista joissa oltiin virtuaalitodellisuuden ulkopuolellakin. Ne vasta jännittäviä olikin!

Kirjailijan idea on mielestäni tarpeeksi uniikki ja kiinnostava, toimi minun kohdallani loistavasti! En ole hetkeen uppoutunut mihinkään kirjaan niin kuin tähän. Tämä kyllä pääsee vähintään lähelle vuoden TOP 5 listaani. Kirjaa lukiessa tuli mieliteko kokeilla OASISta itsekin. Suosittelen tätä kyllä kaikille kokeiltavaksi, eikä haittaa vaikka et ikinä olisi mitään pelannutkaan. Tästäkin ollaan ehkä tekemässä elokuvaa, joka ilmestyisi aikaisintaan 2018.. tiedä sitten!

Arvosana: ♥½
Teos: Ready Player One
Kirjailija: Ernest Cline
Sivuja: 510 
Kustantaja: Gummerus
Mistä: Kirjastosta

2 kommenttia :

  1. Kiitos vinkistä, kuulostaapa kiinnostavalta! Minä en ole ikinä tästä kirjasta kuullutkaan :D mutta meni heti lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie ku niin luulin et kaikki on tyyliin tämän lukeneet ja tuun ite taas super jäljessä :D mutta ihan mahtavaa jos törmäsit tähän ensimmäistä kertaa ja kiinnostuit! :) hyvä kirja kyseessä!

      Poista

Kiitos kommentista ! :)