torstai 6. lokakuuta 2016

RANSOM RIGGS - NEITI PEREGRINEN KOTI ERISKUMMALLISILLE LAPSILLE


Viisitoistavuotias Jacob on kasvanut kuunnellen erikoisen isoisänsä kummitusjuttuja eriskummallisista orpolapsista ja hirviöistä. Jacob lähtee perhetragedian seurauksena isoisän tarinoissa esiintyneelle kaukaiselle saarelle Walesin edustalla. Hän löytää saarelta Neiti Peregrinen lastenkodin rauniot. Jacob tutkii merkillisen talon hylättyjä makuuhuoneita ja käytäviä, ja vähitellen käy selväksi, että taloon aikoinaan majoitetut lapset olivat vähintäänkin eriskummallisia: he saattoivat olla myös vaarallisia. Lapset oli ehkä viety kaukaiselle saarelle karanteeniin, mutta miksi? Ja jotenkin - niin mahdotonta kuin se onkin - lapset tuntuvat olevan yhä elossa...

Luin tämän joskus pari kuukautta sitten, joten olen edelleen jäljessä bloggaustahdissani. Yritän kovin saada lukutahtini kiinni. Onneksi syksy on minulle sisällä jumittamisen aikaa, joten saatan tässä ehkä onnistuakkin.

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille oli jo hetken roikkunut lukulistallani. Halusin lukea kirjan ennen elokuvan ilmestymistä ja siinä onnistuin. Suurta ennakkokäsitystä kirjasta minulla ei ollut, vain se mitä olin leffan trailerin katsomalla saanut selville. Ajattelin tämän olevan fantasian ja kauhun sekoitus. Täytyy sanoa, että ei tässä paljon kauhua ollut, kerta minä pystyin tämän lukemaan pelkäämättä. Sillä itsehän en uskalla lukea mitään kauhukirjallisuutta ja kauhuleffat ahdistavat. 

Kirjan alku lähti hieman hitaasti liikkeelle tai sitten minä vain sytyin tälle hitaamman puoleisesti. Jacobin isoisä on kertonut kummitusjuttuja koko Jacobin lapsuuden ajan. Jacob ei ole ikinä uskonut todeksi isoisänsä tarinoita, sillä kukapa uskoisi tarinoita hirviöistä ja lapsista erikoisilla kyvyillä. Kun Jacobin perheessä tapahtuu tragedia, lähtee hän isänsä kanssa kaukaiselle saarelle joka esiintyi isoisän tarinoissa. Jacob lähtee etsimään saarelta lastenkotia, jossa Jacobin isoisä tarinoiden mukaan eli lapsena seuranaan mitä eriskummallisimpia lapsia, sekä johtajatar Neiti Peregrine. Jacob löytää vain lasten turvakodin rauniot, mutta jotain kummallista talossa silti edelleen on.

Kirja sisältää aitoja vintagekuvia, jotka olivat mielestäni upea lisä tarinaan. Kuvat auttoivat uppoutumaan kirjan tunnelmaan paremmin. Ja kun kirjassa päästiin vauhtiin, ei sitä olisi malttanut laskea kädestä. Minuun tämä teos iski, vaikkei mikään mestariteos olekaan. Hyvä ja virkistävän erilainen idea.

Kirjan hirviöit eli ns. "pahikset", jättivät vähän oudon vaikutelman. En ehkä osannut kuvitella niitä oikein, joten vika taisi olla vain minussa. Olisin kuitenkin kaivannut vähän jotain muuta (esim. ne lonkerot pois naamasta). Myös juonessa oli muutama aukko (silmukka), mutta ei se loppupeleissä minua haitannut. Myönnettäköön myös, etten älyttömästi pitänyt kirjan lopusta. Se oli niin selkeä "jatkoa luvassa"-loppu. Pakko silti lukea seuraavatkin osat. :D

En ollut asettanut odotuksiani kovinkaan korkealle, joten ehkä siksi yllätyin kirjasta niin positiivisesti. Haluan ehdottomasti lukea ne seuraavatkin osat. Mitkä ikävä kyllä eivät ole ilmestyneet Suomeksi. Toivottavasti leffateattereissa pyörivä elokuvasovitus kirjasta saisi jatkon käännöksille uuden päätöksen. Tätä ensimmäistä osaa suosittelen kaikille kokeiltavaksi!

TÄSTÄ pääset katsomaan leffan trailerin!

Arvosana: 
Teos: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille
Kirjailija: Ransom Riggs
Sivuja: 350
Kustantaja: S&S
Kirjasarja/Trilogia: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille #1
Mistä: Kirjastosta

10 kommenttia :

 1. Mä ehkä odotin liikaa tältä, kun luin tän pari vuotta sitten. Mieleen jäi kyllä upeat kuvat, mutta sisältö oli vähän pettymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miulla oli onneksi odotukset aika olemattomissa, joten en joutunut pettymään. Ilman kuvia kirja olisi ollut kyllä paljon laimeampi :D

   Poista
 2. Hain tämän kirjastosta tänään, elokuva odottelee teatterissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innolla odotan mielipidettäsi kirjasta! :) Itse menen varmaan lauantaina katsomaan leffan ;)

   Poista
 3. Kuvat olivat minustakin hienoja, mutta jotain jäi puuttumaan tarinasta :( Ehkä sarja parantaisi noissa suomentamattomissa jatko-osissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin jääväni välillä pitkäksikin aikaa vain tuijottamaan yhtä kuvaa :D se vielä toi lisäsi hienoutta kun tiesi niiden olevan aitoja kuvia :D olihan tässä vikansa, mutta tää oli jotenki niin erilainen kun mihin oon tottunut, että siksi tykkäsin!

   Poista
 4. Komppaan Joannaa: visuaalisuus toi mielenkiintoa kirjaan ja teki siitä paremman. Jos sarjaa vielä päätetään suomentaan, niin aion kyllä lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) minäkin aion lukea.. Tosin en tiedä maltanko odottaa suomennoksia vai luenko jatkot englanniksi :D

   Poista
 5. Olen kuullut tästä mainintoja siellä täällä, mutta mitään kunnon käsitystä en ole saanut siitä, mistä tämä kertoo. Vaikuttaa kuitenkin sen verran kiinnostavalta, että pitää lisätä lukulistalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin kirjotin lähinnä vain kirjan herättämiä fiiliksiä tähän. :D niin kuin yleensä teenkin. Itsellänikään ei ollut leffatraileria suurempaa käsitystä kirjasta. Kannattaa se vilkaista jos haluaa osviittaa mistä kirja kertoo. Itse lähden kohta elokuviin katsastamaan miten tämä on valkokankaalle toteutettu :) suosittelen siis lämpimästi ainakin tämän ekan osan lukemista :)

   Poista

Kiitos kommentista ! :)