keskiviikko 23. toukokuuta 2018

J.K. ROWLING - IHMEOTUKSET JA NIIDEN OLINPAIKAT: ALKUPERÄINEN ELOKUVAKÄSIKIRJOITUS


Vihdoin tuli aika tälle kirjalle! Olin sopivasti ehtinyt unohtamaan elokuvasta jo jotain, joten sain kirjaa lukiessa melkein yllättyä joistain käänteistä. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat: Alkuperäinen elokuvakäsikirjoitus on siis elokuvan käsikirjoitus. Kuka olisi arvannut!

Pääsemme kirjassa (pitäisikö tässä nyt puhua kirjasta vai elokuvasta? noh, minä puhun kirjasta) seuraamaan Lisko Scamanderin seikkailuja 20-luvun New Yorkissa. Lisko on valmistunut Tylypahkasta aiemmin ja hän omistaa salkullisen ihmeotuksia. Ihmeotukset pääsevät kuitenkin valloilleen New Yorkissa, jonka jälkeen ollaan pulassa. Myös pahamaineinen velho Grindelwald tekee tuhojaan ympäri maailmaa ja New Yorkissakin tapahtuu pahoja asioita. 

En täysin rakastunut elokuvaan silloin, kun sen marraskuussa 2016 kävin elokuvissa katsomassa. Vaikkakin elokuvan Pottermainen musiikki sai kylmiä väreitä aikaiseksi. Joten sanotaanko suoraan, että en kyllä saanut tästä kirjastakaan yhtään mitään uutta irti. Nämä näytelmä- ja elokuvakäsikirjoitukset eivät selkeästi ole minua varten. Tulen käytännössä vain surulliselle mielelle näistä (ainakin jos luen jotain Pottereihin liittyvää).

Mun mielestä Rowling olisi hyvin voinut kirjoittaa kunnon pitkän romaanin tästä. Olisin uskoakseni nauttinut siitä paljon enemmän. Nyt lähinnä vain ärsyttää elokuvassa olevat aukot ja se, kun lukijalle/katsojalle jää itselle niin paljon tulkinnan varaan. Eli siis surullinen fiilis tästä tulee, eikä tää mun mielestä anna mitään uutta, jos leffan on jo nähnyt. Sanotaan nyt kuitenkin, että on tässä maailman kaunein kansi! Ja Haisku, Jacob sekä Queenie ovat ihania! Ja elokuvassa Eddie Redmayne näyttelee Liskoa NIIIN hyvin. Nyt voin hyvillä mielin katsoa elokuvan vihdoin uudestaan ja odotan kyllä innolla tänä vuonna tulevaa jatko-osaa! Vaikkakaan en ole tyytyväinen kaikkiin näyttelijävalintoihin.


Teos: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat: Alkuperäinen elokuvakäsikirjoitus
Alkuperäinen nimi: Fantastic Beasts and Where to Find Them: The Original Screenplay
Ilmestynyt: 2016 | Suomennos: 2017
Kirjailija: J.K. Rowling
Sivuja: 293
Kustantaja: Tammi
arvostelukappale

Takakannesta:

Huikea seikkailu vuosisadan alun New Yorkissa amerikkalaisten velhojen ja jästien ja ihmeotusten maailmassa! Jaana Kapari-Jatan kekseliäs ja loistava suomennos.

Tutkija ja tutkimusmatkailija Lisko Scamanderin ihmeotukset karkaavat ja aiheuttavat kaaosta New Yorkissa. On vuosi 1926. Tylypahkasta aikoinaan valmistunut velho ja tutkija ja taikaministeriön työntekijä Lisko Scamander on ollut tutkimusmatkalla ympäri maailmaa tutkimassa ihmeotuksia ja hänen tarkoituksenaan on pysähtyä pikaisesti New Yorkiin, mutta pysähdyksestä tuleekin pitempi kuin hän arvasi. Amerikan jästit ovat hankalaa joukkoa ja Amerikan velhot pahemmassa pulassa kuin Englannin velhot. Osa Liskon ihmeotuksista karkaa ja New York on kaaoksessa.

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on J.K. Rowlingin ensimmäinen elokuvakäsikirjoitus. Elokuvan pääosassa, Lisko Scamanderina, on Academy Award ® -palkittu näyttelijä Eddie Redmayne. Elokuva kertoo ajoista viisikymmentä vuotta ennen Harry Potterin tarinan alkua.

4 kommenttia :

 1. Itse sain luettua pari päivää sitten. Tykkäsin elokuvasta, joten tykkäsin tästäkin, vaikka mitään uutta tietoa ei saatukaan ja hahmot tuntuivat tekstimuodossa ohuilta. Esineenä kirja on kuitenkin kaunis :)

  VastaaPoista
 2. Tykkäsin kyllä tosi paljon sekä elokuvasta että tästä kirjasta, mutta oon silti sun kans samaa mieltä siitä, että kunpa Rowling olisi kirjoittanut tämän romaanimuotoon. Toivottavasti aika kuluis mahdollisimman nopeasti, että pääsisi katsomaan myös tämän jatko-osan! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, vaikka en muuten vielä marraskuuta kaipaa, niin leffan takia se saisi kyllä tulla jo ! :D

   Poista

Kiitos kommentista ! :)