tiistai 24. tammikuuta 2017

EMMA PUIKKONEN - EUROOPPALAISET UNETTsekkiläinen rekkakuski Toma noukkii kyytiinsä nuoren liftarin, Johanneksen, jonka kanssa hän kokee maantiellä unohtumattoman näyn. Vuosia myöhemmin Johannes makaa sairasvuoteella ja saa ihmeellisen kyvyn nähdä minne ikinä haluaa. Unkarilainen Andor matkustaa Berliiniin puoluetapaamiseen ja tapaa siellä nuoren hollantilaisen Elinen. Samaan aikaan Kosovon Gornje Obrinjessa on tapahtumassa jotain peruuttamatonta. Entä jos Andor voisi vaikuttaa kosovolaisen kylän kohtaloon?

Täytyy myöntää, että en ollut edes kuullut Puikkosesta ennen Finlandia-ehdokkaiden julkaisua. Tosin tämähän ei yhtään yllätä, sillä olen ollut niin surkea lukemaan kotimaista kirjallisuutta. Ja nyt täytyy kysyä itseltäni, että miksi? Siis tämän kirjan jälkeen voin kyllä sanoa, että kotimaiseen kaunoon on paljon helpompi tarttua. Tämä oli upea!

Taidokkaasti kirjoitettu episodiromaani käsittelee ajankohtaisia asioita. Teos leikkii paljon ajatuksella "entä jos asiat olisivat menneet toisin?". Kirja pohjaa lähimenneisyydestä tuttuihin uutisiin. Uutisiin jotka itselleni olivat osittain vieraita, mutta tämä ei haitannut lukemista. Jokainen episodi kirjassa oli koskettava, eikä yksikään käsitellyt helppoja asioita. Episodit myös linkkittyivät toinen toisiinsa eri tavoin. Tämä pieni 179 sivuinen teos oli suuri! Niin suuri, että piti monta kertaa laskea kirja alas ja pohtia lukemaansa.

Kirja oli melkein täydellinen. Pidin lähes kaikista episodeista jollakin tavalla. Kaksi episodia tosin meni itselläni yli ymmärryksen, mutta varmasti toinen lukukerta auttaisi asiaa. Pidin myös kirjassa olevasta maagisuuden tunteesta. Huomaa etten ole tämän tyylistä kirjallisuutta paljon lukenut. En löydä yhtään vertailukohdetta mielestäni tälle teokselle vaikka kuinka pohdin. En keksi paljoa sanottavaa. Osaan vain sanoa, että upeaa ja koskettavaa kaunoa! Enkä pistäisi pahakseni, jos saisin tämän teoksen koristamaan hyllyäni.

Tajusin juuri, että Eurooppalaiset unet oli ensimmäinen Finlandia-ehdokas jonka luin.. tyyliin ikinä?! En oikeasti tietääkseni ole lukenut yhtäkään Finlandia-voittajaa tai -ehdokasta. Tästä ei ollut huono aloittaa, eikä olisi yhtään haitannut jos tämä olisi voittanut! Lukekaa tämä.


Arvosana: 
Teos: Eurooppalaiset unet
Kirjailija: Emma Puikkonen
Sivuja: 179
Kustantaja: WSOY
Mistä: Kirjastosta

Helmet lukuhaaste 2017: 17. Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista
Popsugar reading challenge: 14. A book involving travel

10 kommenttia :

 1. Voi vitsit, että menin palauttamaan tämän kirjastoon lukemattomana. Pelkkää hyvää olen tästäkin vain lukenut, mutta laina-aika ehti silti umpeutua :(

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä, tätä on kehuttu kovasti blogeissa. Ehdottomasti aion lukea <3

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, että pidit! Tämä on yksi viime vuoden helmiä <3

  VastaaPoista
 4. Kotimaista kaunoa en itsekään lue yleensä ihan kauheasti, mutta nyt olen innostunut monista. Eurooppalaiset unet, Lempi, Onni, Vieraat ja vähän vanhemmista Syysprinssi ♥. Kiva, että säkin pidit tästä!
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lempi on lukulistallani jo, toivottavasti pääsen pian käsiksi siihen! Noihin muihin pitääkin ehkä tutustua tarkemmin! :) kiitos vinkeistä!

   Poista
 5. Oiii, mä niin haluaisin lukea tän! :-) Kotimaisista kirjoista suosikkeja on ollut Riikka Pulkkisen Totta, Katja Ketun Yöperhonen, Anja Snellmanin Antautuminen, Emmi Itärannan molemmat kirjat ja Laura Saven Paljain jaloin. Mäkään en hirveen paljon lue kotimaista kaunoa, mut yritän taas parantaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi<3! Pulkkisen Totta tulee toivottavasti tänä vuonna luettua. Haluaisin myös lukea Itärannan toisen teoksen! Nuo muut pitääkin laittaa muistiin ;)

   Poista

Kiitos kommentista ! :)